Бан Ки-мун шокиран од третманот на бегалците

DAVOS/SWITZERLAND, 28JAN11 - Ban Ki-moon, Secretary-General, United Nations, New York delivers his speech during the session 'Redefining Sustainable Development' at the Annual Meeting 2011 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 28, 2011. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Sebastian Derungs

Генералниот секретар на Обединетите нации, Бан Ки-мун, изрази шокираност и вознемиреност од третманот кон бегалците и кон мигрантите на границата меѓу Унгарија и Србија.

– Бев шокиран од начинот на кој бегалците и мигрантите се третирани. Тоа е неприфатливо. Сите земји имаат внатрешни проблеми, но станува збор за луѓе кои бегаат од војна и од прогон. Мора да се искаже сожалување – рече генералниот секретар на ОН, додавајќи дека европските и азиските лидери мора да се однесуваат достоинствено со бегалците и да ги почитуваат нивните права.

Унгарската полиција денеска употреби солзавец и водени топови на бегалците кои сакаа да влезат во Унгарија од Србија.

Извор: Мета

Интересно

sobrani11-860x680

Ќе се формира Анкетна комисија за случајот „Фабрика за фалсификувани лични документи“

Пратениците во Собранието денеска донесоа одлука да се формира нова анкетна комисија за фабриката за …