„Фич“ го потврди кредитниот рејтинг „ББ+“ на Македонија

fitch_1920577bКредитниот рејтинг на Република Македонија и годинава, по 10 пат по ред останува „ББ+“, соопшти кредитната агенција „Фуч“.

При пресметката на кредитниот рејтинг, „Фич“ ги зема предвид растот на бруто домашниот производ и општествениот развој на земјава. Според „Фич“, бизнис климата во земјата е поволна и ја вбројува во 30 најдобрите економии во светот за водење бизнис според ранг листата на Дуинг Бизнис.

Агенцијата наведува дека невработеноста е намалена за 10 отсто во споредба со 2005 година, кога истата изнесувала 37 отсто.

Што се однесува до банкарскиот сектор во земјата, агенцијата го оценува како добро капитализиран и високо ликвиден.

Сепак, „Фич“ како ризик ја посочуваат политичка ситуација во земјатата, која треба да се надмине со спроведување на Договорот од Пржино.

Извор: Мета

Интересно

sobrani11-860x680

Ќе се формира Анкетна комисија за случајот „Фабрика за фалсификувани лични документи“

Пратениците во Собранието денеска донесоа одлука да се формира нова анкетна комисија за фабриката за …