МНР: Македонија ќе го потпише дополнителниот протокол против тероризмот

800px-AEK_Javno_obvinitelstvo_i_finansova_politsija_Ministerstvo_za_nadvoreshni_raboti_4

Македонија ќе го потпише Дополнителниот протокол за странски терористички борци во рамки на Конвенцијата на Советот на Европа за превенција од тероризам усвоена во Варшава на 16 мај 2005 година, соопштија денеска од МНР.

– Република Македонија има интерес да го потпише предметниот протокол со оглед на тоа што како држава од ОН има обврска да обезбеди демократска заштита од меѓународен тероризам. Република Македонија веќе го има усогласено своето внатрешно законодавство со одредбите од предметниот протокол преку усвојување на измените на Кривичниот законик со кои се инкриминира учеството во странска војска, полиција, паравоени или параполициски формации, но и организирањето и финансирањето на ова дело и се пропишани соодветни затворски казни – соопштија од МНР, додавајќи дека Македонија ќе го потпише протоколот по финализирањето на законски предвидената постапка.

Дополнителниот акт има цел да помогне во справувањето со „странските терористички борци, но и да овозможува кривично гонење и лицата кои подготвуваат терористички акти, вршат обуки или заминуваат во странство да се борат во редовите на терористичките организации“. Со протоколот, исто така, се предвидуваат и мерки за поттикнување меѓународната соработка и создавање мрежа за размена на податоци поврзани со тероризам.

Протоколот на 22 октомври годинава во Рига беше отворен за потпишување за претставници од државите-членки на Советот на Европа, а досега потписници на истиот се Белгија, Босна и Херцеговина, Велика Британија, Германија, Естонија, Исланд, Италија, Летонија, Луксембург, Норвешка, Полска, Словенија, Турција, Франција, Шпанија, Шведска и Швајцарија.

Извор: Мета

Интересно

sobrani11-860x680

Ќе се формира Анкетна комисија за случајот „Фабрика за фалсификувани лични документи“

Пратениците во Собранието денеска донесоа одлука да се формира нова анкетна комисија за фабриката за …