Плутон е повеќе од мистериозна планета

 nh-pluto-hazy-skies_0 nh-pluto-mountain-range

pluto-001 pluto-002

pluto-003  pluto-1280x830 pluto-surface-close-up

НАСА ”Нови Хоризонти” пушти неколку нови фотографии од оваа недела, кои откриваат дека нашиот далечен сосед е уште посложен отколку што претходно се веруваше. Во прилог на ледени планини, чудни модели, па дури и на изгледаше на срце.

“Ние откривме огромни полиња на карактеристики кои личат дини”, рече С. Алан Стерн, главниот истражувач на нови хоризонти. “Сега ние сме внимателни и велиме дека тие изгледаат како дини. Нивното потекло е неспорно. “

Дините трупаат честички песок, на пример, од ветер. Атмосферата на Плутон се верува дека е премногу тенка и слаба за ветер да ги изработува наведените дини забележани од страна на нови хоризонти. Така што се поставува прашањето: Како дините се направени таму?

Научниците се уште не знаат од што дините се направени. Стерн изјави дека тоа може да биде мразот честички, или тоа би можело да бидат делови од карпа. “Ние не знаеме.”

Стерн знае само дека податоците што се вратени од страна Нови Хоризонти се неверојатно вредни. Повеќето од научниците гледаат дека не е ништо како што е предвидено, во однос со тоа што го прави Плутон како мистерија.

Иако Нови Хоризонти прелета покрај Плутон во јули, и потребно е  да се земе една година или повеќе за да ги испратите сите тие информации во склопот на пространоста на просторот. Џуџестата планета е 7,515,636,480 км далеку од нас. Подолу е описот на НАСА од слкиките.

Ова е синтетички поглед на перспективата на Плутон, врз основа на најновите слики со висока резолуција од ”Нови Хоризонти” вселенското летало на НАСА, покажува она што го гледате, ако сте биле околу 1.800 километри погоре на екваторијалната облас на Плутон, гледано североисточно над темнината има кратери, светлина, мазна, и простирање на ледените рамнини неофицијано наречени Спутник Планум. На целата површина на теренот се гледа во оваа сликата е 1.800 километри во пречник.

Интересно

Pluton

НАСА ги објави најбистрите фотографии воопшто направени од Плутон

Во последниве неколку месеци, Нови Хоризонти постојано испраќаше податоци од блискиот прелет над Плутон кој …