Почнаа да течат роковите за изборите: Што нè чека до април?

referendum_glasa_k_617987S1

Лидерите на четирите политички партии потписнички на Договорот од Пржино, утринава постигнаа договор за законот за влада и за законот за „бомбите“.

Со тоа почнаа да течат роковите за предвремените парламентарни избори, закажани за 24 април 2016 година.

В понеделник: 

  • Новите министри и заменици-министри од СДСМ и официјално ќе бидат избрани за членови на Владата.

1 јануари 2016 година:  

  • Актуелната Влада треба да ја поднесе својата официјална оставка до Собранието;
  • Никола Груевски треба да поднесе оставка на премирската функција.

15 јануари 2016 година:

  • Новата влада треба да биде инаугурирана 100 дена пред парламентарните избори, што ќе се одржат на 24 април 2016 година.

Февруари:

  • Треба да се распушти Собранието (60 дена пред изборите)

Март:

  • ДИК мора да го стави на јавен увид избирачкиот список (15 дена од денот на распишувањето на изборите). Јавниот увид трае 20 дена;
  • Најдоцна 30 дена пред денот определен за избори, ДИК треба да ги објави описите на изборните единици.

До април: 

  • Најмалку 23 дена пред денот на изборите, ДИК мора да ги објави во дневен печат листите со кандидати за пратеници;
  • Изборната кампања почнува 20 дена пред денот на изборите и мора да заврши 24 часа пред денот на изборите.

Извор: Мета

Интересно

sobrani11-860x680

Ќе се формира Анкетна комисија за случајот „Фабрика за фалсификувани лични документи“

Пратениците во Собранието денеска донесоа одлука да се формира нова анкетна комисија за фабриката за …