Полска култура и американски начин на живот

Адам Никлевич е полски уметник кој живее во САД од 80-тите години. Во неговата работа може да се забележи како полската култура и американскиот начин на живот влијаеле врз него, а може да се набљудува и како се толкуваат искуствата и спомените во неговата уметност.

Преку креирање на нови форми или со користење на пронајдени предмети, Никлевич ја раскажува својата приказна низ сложени но пристапни работи. Тој е обвинет за слатка лиричност преплетена со романтизам. Чувство на загуба е јасен момент во неговите дела, а според неговите зборови, “Од една страна, ова е визуелен речник на моето полско детство, а од друга – на американската поп-култура и комерцијалната иконографија. Двете се судрија и се вклопуваат заедно и сето тоа понекогаш произведува креативен хаос. “

9disparate

10

24

calle1

delusion..

dr

kiw3 processed1-1024x618 R1

rt1

untitled2013

Wave1

 

 

 

 

Интересно

marla_moon6

Елегантни тетоважи

    Шпанскиот уметник на тетоважи, Марла, ги воодушевува своите клиенти со дела кои се прекрасен …