Во Африка се случува “Најголемата промена во нашата епоха”

Она што е Леброн Џејмс во кошарката е и  Ханс Рослинг меѓу статистичарите. Неговите извештаи за човечката популација имаат повеќе од 10 милиони прегледи.

африка1

Рослинг сега кажа како се менува светот.

– Најголемата промена во нашето време? Африканската население ќе се зголеми од милијарда на четири милијарди жители – твитна статистичарот.
Податоци доаѓаат од неодамнешниот извештај на Обединетите нации, “Изгледите за населението, ревизија, клучните наоди и табели во светот.”

Како што африканското население ќе достигне четири милијарди пред 2100 , црните континенти така ќе бидат на исто ниво со Азија.

– Повеќе од половина од светскиот раст на населението од 2050 година ќе се случи во Африка. Од 2,4 милијарди луѓе, колку се очекува да се зголеми бројот на луѓе на планетата до 2050 година, од 1,3 милијарди ќе бидат во Африка – се вели во извештајот на ОН.

По 2050 година, Африка ќе биде единствениот регион кој ќе бележи постојан пораст на населението, што значи дека 2100 година ќе биде дом на 39 отсто од глобалното вкупно светско население.

Во 1950 година, само 9 отсто од светското население живеело во Африка.

афричка популација

Од друга страна, Европа во 2050 ќе има помалку луѓе отколку што има денес.

Според извештајот на Обединетите нации, неколку фактори придонесуваат за зголемување на бројот на Африканците:

– Многу земји со висока стапка на плодност. Во светот, постојат 21 плодни земји”, односно во овие земји просечната жена раѓа пет или повеќе деца во текот на нивниот живот. Се разбира, бидејќи 19 се лоцирани во Африка, а останатите две во Азија. Најголема е Нигерија, која до 2050 година ќе има 10 проценти од сите породувања во светот.

Зголемувањето на просечниот животен век до 2100 година се очекува во Африка да се зголемува за 19 години, односно на 78.

Намалена смртност на децата. Во последната деценија, стапката на смртност кај децата под пет години се намали од 142 во 1000 на 99 во 1000 година. На глобално ниво, оваа бројка опадна од 71 во 1000 на 50 смртни случаи на 1.000 деца 2010 до 2015 година.

Анимиран мапа која покажува човечки миграција во светот:

Интересно

saemMebel

Најдобрите настани за дизајн во 2016

Постојат многу манифестации и настани на кои се претставуваат најновите модели и дизајни на мебел и …